Direct een
afspraak maken
Valpreventie
Bewezen effectief.

Gespecialiseerd in valpreventie

 

Valscreening uitvoeren

We kunnen een valscreening uitvoeren, waarbij we kijken naar de mogelijke oorzaken van het vallen. Denk aan de balans, leefomgeving, voeten, valangst en duizeligheid. 

Na de valscreening geven we u een advies betreft de bevindingen.


Valpreventie en valtraining: zo werkt het

U kunt bij ons terecht voor individuele behandeling voor valpreventie en valtraining en voor het volgen van een groepscursus. 

Tijdens de individuele behandeling wordt er gekeken wat de reden is dat u valt, hierop worden de oefeningen afgestemd. Vaak is het een combinatie van verminderde balans, kracht en moeite met het uitvoeren van dagelijkse handelingen en dubbeltaken.

Ook kunt u bij ons deelnemen aan 2 valcursussen: Vallen verleden tijd en OTAGO. Onze fysiotherapeuten zijn opgeleid om deze cursussen te geven.

Vallen verleden tijd is een wetenschappelijk bewezen valpreventieprogramma waarbij in groepsverband diverse onderdelen van valpreventie aan bod komen. Tijdens de cursus bootsen we in een circuit valgevaarlijke situaties uit het dagelijks leven na. Daarnaast doet u mee aan sport- en spelactiviteiten om uw zelfvertrouwen terug te winnen. Op de dikke mat oefenen we valtechnieken in een veilige situatie. De cursus vindt plaats in groepsverband en duurt vijf weken. U traint twee keer per week anderhalf uur. 

Om deel te kunnen nemen, moet u een kwartier zelfstandig kunnen lopen, eventueel met een stok.

 

Het OTOGA oefenprogramma is ook een effectief bewezen valpreventieprogramma voor mensen met een verhoogd valrisico door middel van spierkracht en evenwichtsoefeningen.

Dit programma is voor zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouderen met een verhoogd valrisico. Het programma is ook zeer geschikt voor ouderen die al wat kwetsbaar zijn. Het programma bestaat uit een serie, in moeilijkheidsgraad toenemende beenspierversterkende- en evenwichtsoefeningen en een wandelschema. Het oefenschema wordt op het individu afgestemd. Standaard is de opzet voor het thuisoefenprogramma 6x huisbezoek per jaar, waarvan 1 intake en telefonische monitoring.


Hulp bij u thuis en multidisciplinair

Onze fysiotherapeut of ergotherapeut kan ook bij u thuis langskomen om te beoordelen of de leefomgeving veilig is. Ook wordt er gekeken of er aanpassingen nodig zijn, zoals een extra trapleuning of beugels aan de muur. Onze podotherapeut kijkt naar de voeten en beoordeelt of uw schoenen aangepast moeten worden voor meer stabiliteit. De diëtist screent op voeding en ondervoeding en geeft waar nodig advies over voeding, vitamine D en diëten.


Direct een afspraak maken